Oxfilé med potatisrosor och tryffelbea

Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 timme
Måltid Huvudrätt
Portioner 4

Ingredienser
  

Oxfilé

  • 600 g Oxfilé
  • 2 msk Smör
  • 1 tsk Salt
  • 2 krm Grovmald svartpeppar
  • 250 g Små tomater

Potatisrosor

  • 1 kg Potatis av fast sort
  • 3 msk Smör
  • 3 msk Rapsolja
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Paprikapulver
  • 1 krm Grovmald svartpeppar

Tryffelbea

  • 0,5 msk Tryffelolja
  • 200 g Bearnaisesås

Sås

  • 2 dl Sky och vatten
  • 2 dl Crème fraiche
  • 2 msk Koncentrerad kalvfond
  • 2 msk Vetemjöl
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 msk Kinesisk soja
  • 0,5 tsk Salt
  • 2 krm Grovmald svartpeppar

Tillbehör

  • Kokta haricots verts, gröna bönor

Instruktioner
 

  • Ta en muffinsplåt med små formar och penslaformen med smält smör.
  • Skala och skiva potatisen i tunna skivor, gärnai en matberedare.
  • Lägg alla hela skivor i en skål. Blanda med olja, salt, paprika och peppar.
  • Lägg ut skivorna i ca 30 cm lång rad lite omlottoch rulla ihop dem till en ros. Ställ rosen i formarna.
  • Sätt in i ugn i 225°, ca 30 minuter tills de har fått fin färg.
  • Ställ in tomaterna mot slutet i ca 15 minuter.
  • Blanda bea och tryffelolja. Blanda alla ingredienserna till den bruna såsen i en kastrull. Vispa och värm under omrörning tills den har tjocknat. Sjud ca 5 minuter.
  • Skiva köttet och stek i smör, några minuter per sida, tills fin färg och en innertemperatur på 60° för rosa kött. Salta och peppra.
  • Tag upp filen och häll lite vatten i stekpannan. Ta tillvara på skyn och häll den i såsen. Blanda och värm såsen.
  • Ta potatisrosorna ur formarna och servera dem till köttet med de två såserna, tomaterna och kokta gröna bönor.
Keyword Nötkött

Du kanske också gillar