Frallor

Mjölk i degen gör frallorna något mjukare med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna ger lika goda bröd, men på olika sätt.
Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 1 timme 10 minuter
Måltid Bröd
Portioner 20 st

Ingredienser
  

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk eller vatten fingervarm
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 15 till 16 dl vetemjöl

Instruktioner
 

  • Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp.
  • Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget.
  • Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  • Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv.
  • Forma dem lite avlånga, eller till runda bollar eller lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  • Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.

Du kanske också gillar