Mjölk i degen gör frallorna något mjukare med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna ger lika goda bröd, men på olika sätt.
Ingredienser
- 50 g jäst
- 6 dl mjölk eller vatten fingervarm
- 2 tsk salt
- 2 msk rapsolja
- 15 till 16 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget.
- Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
- Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv.
- Forma dem lite avlånga, eller till runda bollar eller lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.