Ingredienser
Blomkålsgratäng
- 650 g Blomkål i buketter
- 50 g Smör, rumstempererat
- 100 g Färskost
- 120 g Bacon, strimlad
- 100 g Riven ost
- 15 g Salladslök, tunt skivade
- 1,5 dl Crème fraiche
- Salt
- Mald svartpeppar
Entrecôte
- 800 g Entrecôte, rumstempererad
- 1 msk Rapsolja
- 1 msk Smör
- 2 st Vitlöksklyftor, krossade
Instruktioner
Blomkålsgratäng
- Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnsform (20 x 20 cm) eller flera små portionsformar.
- Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Koka blomkålen i några minuter tills den mjuknat något. Häll över i ett durkslag och låt ånga av i några minuter.
- Mixa blomkålen med smör och färskost i en matberedare eller med en stavmixer. Konsistensen ska bli len och krämig. Smaka av med salt och peppar.
- Stek bacon i en stor stekpanna på medelhög värme i ca 10–15 minuter tills krispigt. Lägg baconet på en bit hushållspapper för att absorbera överflödigt fett.
- Lägg blomkålsmoset i ugnsformen och toppa med riven cheddarost och bacon. Tillaga i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg. Under tiden förbereder du köttet.
Entrecôte
- Krydda köttets båda sidor generöst med salt och peppar.
- Hetta upp en stor stekpanna med olja. Lägg i köttet och tryck ner stekarna i pannan med en stekspade så hela köttet kommer i kontakt med pannan för en jämn stekyta. Tillsätt smöret och vitlöken efter några minuter. Ös vitlökssmöret över köttet under stekningen. Stek i 4–5 minuter på varje sida (beroende på hur välstekt du vill ha ditt kött). Om du önskar medium-rare ska innertemperaturen vara cirka 55 grader.
- Ta ur köttet ur stekpannan och lägg det på en skärbräda. Täck med aluminiumfolie och låt vila ca 10 minuter innan servering.
- Garnera blomkålsgratängen med crème fraiche och salladslök.
- Servera tillsammans med köttet.
Anteckning
Entrecôte kan ersättas med kycklinglår med skinn.