Ingredienser
- 1 pkt jäst 50 g
- 1 flaska mörk lättöl eller porter 33 cl
- 1 flaska julmust 33 cl
- 100 g smör rumsvarmt
- 1 tsk mald nejlika
- 1 tsk mald pomerans
- 1 tsk mald kardemumma
- 2 tsk salt
- 1 dl mörk sirap
- 5 dl vetemjöl
- 11 till 12 dl rågsikt
- 1 till 2 dl russin kan uteslutas
Instruktioner
- Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.
- Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.
- Kör assistenten i ca 5 minuter.
- Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.
- Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar. Forma dem till bollar och lägg dem på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Platta till dem lite med mjölade händer,
- Låt frallorna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min. Låt dem svalna på plåten.