Go Back
En kalasgod bladig, lätt smulig pirogdeg som Farmor brukar göra.
Förberedelser 1 timme 30 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 1 timme 45 minuter
Måltid Huvudrätt
Portioner 16 st
Kalorier 233 kcal

Ingredienser
  

  • 7 dl Vetemjöl
  • 0,5 tsk Salt
  • 300 g Smör
  • 1 st Ägg
  • 0,5 tsk Ättiksprit 12%
  • 1 dl Vatten Pastöriserat

Instruktioner
 

Degen

  • Blanda mjöl och salt i en skål. Fördela smöret i mjölet med fingertopparna till en grynig massa.
  • Blanda ägg, vatten och ättiksprit och tillsätt det.
  • Arbeta raskt ihop degen och låt vila kallt i minst en timme.
  • Kavla ut degen till en avlång fyrkant.
  • Vik den i tre delar. Först på ena hållet, sedan på det andra hållet, som när man viker ihop en handduk. Vikningen gör att degen blir bladig.

Utbakning

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Kavla ut den vikta degen till en fyrkant ca 40x40cm.
  • Sporra eller skär den till 16 fyrkanter, eller ta ut rundlar med mått om ca 10cm i diameter.
  • Lägg på fyllning och pensla kanterna med vatten. Vik ihop och tryck till kanterna med en gaffel.
  • Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 15 min.
  • Serveras med en god grönsallad. De kan frysas, och kan enkelt värmas strax före servering.

Anteckning

Mycket goda piroger.
Kalorierna avser exklusive fyllning.