Go Back
Skriv ut
Recipe Image
Anteckning
Smaller
Normal
Larger
En kalasgod bladig, lätt smulig pirogdeg som Farmor brukar göra.
Skriv ut receptet
Pin Recipe
Förberedelser
1
timme
t
30
minuter
minuter
Tillagningstid
15
minuter
minuter
Total tid
1
timme
t
45
minuter
minuter
Måltid
Huvudrätt
Portioner
16
st
Kalorier
233
kcal
Ingredienser
7
dl
Vetemjöl
0,5
tsk
Salt
300
g
Smör
1
st
Ägg
0,5
tsk
Ättiksprit
12%
1
dl
Vatten
Pastöriserat
Instruktioner
Degen
Blanda mjöl och salt i en skål. Fördela smöret i mjölet med fingertopparna till en grynig massa.
Blanda ägg, vatten och ättiksprit och tillsätt det.
Arbeta raskt ihop degen och låt vila kallt i minst en timme.
Kavla ut degen till en avlång fyrkant.
Vik den i tre delar. Först på ena hållet, sedan på det andra hållet, som när man viker ihop en handduk. Vikningen gör att degen blir bladig.
Utbakning
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut den vikta degen till en fyrkant ca 40x40cm.
Sporra eller skär den till 16 fyrkanter, eller ta ut rundlar med mått om ca 10cm i diameter.
Lägg på fyllning och pensla kanterna med vatten. Vik ihop och tryck till kanterna med en gaffel.
Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 15 min.
Serveras med en god grönsallad. De kan frysas, och kan enkelt värmas strax före servering.
Anteckning
Mycket goda piroger.
Kalorierna avser exklusive fyllning.