Mjölk i degen gör frallorna något mjukare med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna ger lika goda bröd, men på olika sätt.
Förberedelser 1 timme t
Tillagningstid 10 minuter minuter
Total tid 1 timme t 10 minuter minuter
- 50 g jäst
- 6 dl mjölk eller vatten fingervarm
- 2 tsk salt
- 2 msk rapsolja
- 15 till 16 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv.
Forma dem lite avlånga, eller till runda bollar eller lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.